Zielona południowa

Zostaliśmy partnerem projektu "Zielona Południowa - edukacja ekologiczna osadzonych w Areszcie Śledczym w Lublinie". Projekt realizowany był w okresie kwiecień - czerwiec 2012 roku.

Celem projektu  jest kształtowanie świadomości ekologicznej osadzonych i uwrażliwianie ich na potrzebę ochrony środowiska. W ramach projektu przeprowadziliśmy cykl 15 warsztatów z zakresu edukacji ekologicznej dla ponad 200 osadzonych. Rozmawialiśmy m.in. o zmianach klimatu, o stylu życia, o cyklach życia produktów, o tym jak zarobić na odpadach. Robiliśmy drobne eksperymenty głownie z wodą - badaliśmy jej poziom zanieczyszczeń. Było bardzo sympatycznie, a panowie i panie wykazali się także wiedzą ekologiczną. Dodatkowo w ramach projektu przewidziany był konkurs plastyczny oraz konkurs wiedzy zarówno dla osadzonych jak i funkcjonariuszy.

2[1].jpg

Projekt był współfinansowany ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Lublinie.

Więcej o projekcie na stronie Służby Więziennej:

Rozpoczęcie projektu
Zakończenie projektu