Warsztaty aktywnego ruchu nie tylko dla seniora

Wakacje to był czas, który poświęciliśmy na promocję aktywnego stylu życia w ramach projektu „Po prostu zaczynamy!” Zorganizowaliśmy 4 spotkania z fizjoterapeutą. Spotkania odbyły się trzykrotnie w ŚDS w Ciechanowcu (2 razy w dniu 27/06/2017 i jeden raz dnia 28/06/2017) i jeden raz w ŚDS w Wylinach Rusi (18/08/2017). Fizjoterapeuta najpierw przeprowadzał wywiad z uczestnikami, a następnie omawiał zasady właściwego wykonywania ćwiczeń dostosowanych do wieku uczestników. Na koniec z osobami chętnymi indywidualnie przeprowadzał krótki instruktaż. W warsztatach odnotowaliśmy 93 osobospotkań. Cykl zajęć zakończyliśmy opracowaniem programu ćwiczeń dla uczestników ŚDS i przybyłych osób zainteresowanych.

Chcesz wiedzieć, jak ćwiczyć będąc w wieku starszym? Zapoznaj się z zestawem ćwiczeń dla seniora opracowanym przez fizjoterapeutę p. Patryka Fiedoruk! POBIERZ BROSZURĘ.

Kolejnym działaniem było otwarcie sal ćwiczeń ŚDS w Ciechanowcu i Wylinach Rusi dla społeczności lokalnej. Z sal można było korzystać w okresie 27/06/2017 – 27/07/2017 w godzinach 9.00 – 14.00.  W wydarzeniu wzięło udział 58 osób.

Działanie zakończyliśmy organizacją zumby maratonu w Ciechanowcu dnia 16/08/2017. W ramach współpracy z Szkołą Podstawową im. M. Kopernika w Ciechanowcu uzyskaliśmy zgodę na skorzystanie z boiska szkolnego . Wspólne ćwiczenia przy dźwiękach muzyki dorosłych i dzieci animowała instruktorka zumby. W zadaniu wzięło udział 56 osób, w tym 30 dzieci m.in. z pobliskiego Przedszkola Miejskiego.

Dopełnieniem naszych działań były otwarte warsztaty z zarządzania stresem i motywacji, które odbyły się w dniu 22/08/2017 w ŚDS w Ciechanowcu i 25/08/2017 w ŚDS w Wylinach Rusi. W obu spotkaniach wzięło udział 40 osób. Warsztaty poprowadziła psycholog Żaneta Rola Szcześniak.

2015_logo_fio_v1[1].jpg
Projekt "Po prostu zaczynamy!" realizowany jest przez grupę nieformalną: Martynę Leszczyńską, Ewelinę Marię Frankowską i Ilonę Malinowską. Projekt dofinansowany jest ze środków otrzymanych od Fundacji Forum Inicjatyw Obywatelskich w ramach programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich. Patronem Projektu jest Fundacja Larus.