PZU z kulturą

tn_p1000843[1].jpgPojedziemy do opery i filharmonii i weźmiemy udział w koncercie pod gwiazdami – powiedziała pani Aldona z Niepublicznej Szkoły Podstawowej w Daniłowie Dużym, prowadzonej przez Fundację Larus. Oj nie, do opery? To takie nudne, tam nic nie ma ciekawego! A nie możemy do kina? Albo do Fikolandu lub na kręgle? Reakcja dzieci nie była zaskoczeniem dla nauczycieli. A jednak pojechaliśmy!

Dla dzieci i młodzieży głównie z terenu Gminy Łapy rok ten obfitował w wyjazdy do miejsc wysokiej kultury.

Dzięki dofinansowaniu Fundacji PZU od maja do grudnia 2014 roku realizowaliśmy projekt Nie taki teatr straszny!.

Celem projektu było:

- ułatwienie dzieciom i młodzieży z obszarów wiejskich i wiejsko – miejskich Gmin Łapy i Suraż woj. podlaskie dostępu do szeroko pojętej kultury, w szczególności tzw. kultury wysokiej,

- wzrost świadomości dzieci i młodzieży w zakresie potrzeby i możliwości korzystania z dóbr kultury zwłaszcza tzw. kultury wysokiej,

- wzrost zainteresowania dzieci i młodzieży formami kultury takimi jak teatr, filharmonia, opera.

W ramach projektu zorganizowaliśmy aż 8 wyjazdów do miejsc kultury wysokiej. I tak byliśmy kilkakrotnie w Operze i Filharmonii Podlaskiej, gdzie mieliśmy przyjemność uczestnictwa w przedstawieniu

• Brzydki kaczorek (dwurotnie),
  • Viski - Balet Ukraiński (zespół światowej sławy!),
  • Prosimy nie wyrywać foteli, czyli krótka historia muzyki rozrywkowej oraz wzieliśmy udział w koncercie symfonicznym
  • Nie taki barok straszny - muzyka cesarskiego Wiednia.

Dla większosci dzieci było to pierwsze spotkanie z muzyką poważną! Najmłodsi uczestnicy wyjazdów z kolei byli w Teatrze Dramatycznym w Białymstoku na balecie

• Jezioro łabędzie.

Ostatni raz do Białegostoku pojechalismy do Białostockiego Teatru Lalek na przedstawienie

• Czarnoksiężnik z Krainy Oz.

Najdłuższy wyjazd zorganizowaliśmy w lipcu do Warszawy, gdzie zwiedziliśmy nowoczesne Muzeum Powstania Warszawskiego oraz Centrum Nauki Kopernik. Tutaj z kolei oprócz zwiedzania stałych wystaw odwiedziliśmy Planetarium, gdzie obejrzeliśmy film Astronauta w 3D, a następnie wzięliśmy udział w Koncercie pod gwiazdami z repertuarem muzyki współczesnej.

Dzięki naszym wyjazdom opracowaliśmy zasady savoir vivre w miejscach kultury wysokiej oraz nakręciliśmy film z realizacji projektu w formie wiadomości telewizyjnych.

pzu_duze_podstawowe_cmyk_poziomprawa_22.05_wer3_druk.jpg