Pogodna jesień - zakończenie projektu czyli Wielki Słoneczny Piknik Rodzinny

festyn_w_danilowie_072.jpgDziałaniem podsumowującym projekt „Pogodna jesień” była organizacja happeningu integracyjnego dla społeczności lokalnej. W dniu 26 maja przy Niepublicznej Szkole w Daniłowie Dużym odbył się więc festyn pod hasłem: „Słoneczny Piknik Rodzinny ”, który połączony był z obchodami przypadającego także Dnia Matki. Organizatorem była wspomniana Fundacja Larus Niepubliczna Szkoła w Daniłowie Dużym na czele z panią  dyrektor Martą  Chruściel oraz pozostałymi jej pracownikami.  Do przygotowań włączyli się również rodzice dzieci.  Nawiązano współpracę z CIS-em  w Łapach, który nieodpłatnie przygotował potrawy, a także pierniki  niespodziankę dla osób  w wieku 60 +. Zaproszono gości, a wśród nich przedstawicieli Urzędu Miasta i Gminy Łapy na czele z Burmistrzem, który objął to wydarzenie szczególnym  patronatem.

Nie zabrakło ludzi dobrej woli – naszych sponsorów:

• PSS Społem Łapy,
  • Belima – J. Grągowski,
  • Podlaska Izba Rolnicza ,
  • SABO STOBUD – market budowlany,
  • Sosenka- sklep ogrodniczy A.Antoszczuk,
  • Fundacja AGRO MAZOWIA –R.Kamiński,
  • Stacja Paliw FULMAX- Gąsowscy,
  • Sklep papierniczy Pastel – D. Tomkiel,
  • Biebrzański Park Narodowy,
  • Salon Kosmetyczny AMBASADA PIĘKNA –E. Mróz,
  • Salon Urody – K. Migos,
  • Urząd Miasta i Gminy Łapy,
  • PKO Bank Polski  oraz
  • Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej

którzy ufundowali różne nagrody a dzięki pozyskanej dotacji z MPiPS mogliśmy zrealizować happening z takim rozmachem. Było to ważne wydarzenie , więc trzeba było się solidnie do niego przygotować: posprzątano plac przy szkole, przygotowano scenę oraz wykonano kolorowe dekoracja, a także ustalono dokładny program imprezy.

„Słoneczny Piknik Rodzinny” rozpoczął się o 13.00 powitaniem przez dyrekcję wszystkich festyn_w_danilowie_131.jpgzgromadzonych gości m.in. myśliwych z okręgu, zespół seniorów Płonkowianki, uczestników konkursu literackiego Wiek bez barier, przedstawicieli Urzędu Miasta Łapy, panie z Uniwersytetu Trzeciego Wieku, dziadków i babcie biorących udział w warsztatach Pogodna jesień. Nie brakowało tego dnia atrakcji, a wśród nich odbyły się liczne konkursy  z wartościowymi nagrodami dla dzieci i rodziców. W czasie pikniku przekazano też oficjalnie wyniki konkursu literackiego Wiek bez barier i wręczono nagrody jego uczestnikom. W przerwach między zawodami można było podziwiać występ przedszkolaków dedykowany Mamom z okazji ich święta. Duże wrażenie na zgromadzonej publiczności wywarł  pokaz judo oraz  prezentacja umiejętności tanecznych grupy z łapskiego Domu Kultury. Ogromnym zainteresowaniem cieszyła się także Wioska Indiańska, gdzie można było oddać strzał z łuku, pomalować twarz. Tuż obok odbywał się pokaz trofeów myśliwych z pobliskiego koła myśliwskiego.  Rodzice natomiast zajęli się stoiskami z ciastem, napojami oraz grillem. Naszymi gośćmi byli również pracownicy Stowarzyszenia Pomocy Szansa oraz podopieczni Warsztatów Terapii Zajeciowej Nr 2 w Starych Raciborach, którzy zaszczycili nas swoim wokalnym występem. Starsza publiczność  mogła znaleźć coś dla siebie m. in. występ zespołu „Płonkowianki” z Płonki Kościelnej oraz przypomnieć sobie dawne czasy podziwiając rekwizyty ze szkolnej Izby Regionalnej. Ostatnim punktem programu była dyskoteka pod wodzą zespołu  At- Once.

Zapraszamy do GALERII

Happening organizowany był w ramach projektu "Pogodna jesień" dofinansowanego ze środków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2012 - 2013.

logo_mpips.jpg