Pogodna jesień

Projekt „Pogodna jesień” realizowaliśmy w okresie od 1 listopada 2012 do 31 maja 2013 roku dzięki współfinansowaniu ze środków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2012 – 2013. Głównym celem projektu jest podtrzymanie aktywności osób starszych i zapewnienie ich udziału w życiu społecznym.

logo_mpips.jpg

labsql_marta_chrusciel_plansza01_a4_str1_-_do_wgladu.jpg            Warsztaty z babcią i dziadkiem

Listopad i grudzień 2012 był czasem na organizacje warsztatów kulinarnych i rękodzieła prowadzonych przez osoby w wieku 60+. Zorganizowaliśmy 20 warsztatów, w których wzięli udział głównie mieszkańcy miejscowości Daniłowo Duże, Daniłowo Małe, Gąsówka Stara, Gąsówka Oleksin, Łapy, Wysokie Mazowieckie – dzieci oraz osoby dorosłe, a także osoby w wieku 60+. Było to pierwsze działanie tego typu realizowane na w/w obszarze i spotkało się z dużym zainteresowaniem uczestników warsztatów.  Trzeba przyznać, że wiele się działo w tym czasie. Babcie uczyły nas jak ugotować przepyszny rosół ze swojskim makaronem, babkę ziemniaczaną, szarlotkę, jaka jest tajemnica kotletów mielonych i schabowych, co to znaczy domowe pierogi i pierniki, jak zrobić zacierkę i obwarzanki. A nasi dziadkowie pokazali nam, jak się robi grabie z drewna, jak pleść koszyki z wierzby, jak zrobić karmik. Nauczyliśmy się także robótek na drutach, haftowania, wspólnie robiliśmy ozdoby świąteczne a nawet najmłodsi chłopcy wycinali aniołki z drewna!

Wiek naszych uczestników? No cóż, projekt charakteryzował się dużą rozpiętością wiekową – mieliśmy Marysię w wieku 2 lat i babcie Teresę i Henrykę w wieku 75 lat. W warsztatach wzięli udział uczniowie głównie Przedszkola Miejskiego Nr 2 w Wysokiem Mazowieckiem, Niepublicznej Szkoły Podstawowej w Daniłowie Dużym, Zespołu Szkół w Płonce Kościelnej oraz przedstawiciele społeczności lokalnych, łącznie odnotowaliśmy 374 osobospotkań.

Staraliśmy się pokazać zasób wiedzy i możliwości osób starszych wskazując ich jako osoby prowadzące warsztaty. Dając im możliwość pokazania swoich umiejętności kulinarnych czy rękodzieła dało się zauważyliśmy wzrost ich zainteresowania dalszymi działaniami projektowymi, udało się nawiązać współpracę ze środowiskiem lokalnym a przede wszystkim udało się nam wzbudzić w ludziach starszych potrzebę działania.

labsql_marta_chrusciel_plansza09_a4_str1_-_do_wgladu.jpgWarsztaty kompetencji społecznych i nie tylko

Kolejnym działaniem, jakie udało się zrealizować dzięki dotacji był cykl warsztatów o starzeniu się. W czasie realizacji projektu przeprowadziliśmy 6 warsztatów. Poszukiwanie miejsc, w których można byłoby przeprowadzić projekt zaskutkowało nawiązaniem współpracy z Uniwersytetem Trzeciego Wieku a dzieciom z Niepublicznej Szkoły Podstawowej pozwoliło pokazać inny aspekt starości. Pojechaliśmy do Domu Pomocy Społecznej w Uhowie, gdzie wystawiliśmy zabawne przedstawienie o księciu poszukującym żony, co wywołało uśmiechy na twarzy starszych osób. Ważnym elementem projektu był cykl warsztatów dla dzieci i młodzieży. Celem warsztatów była praca nad uświadomieniem sobie roli osób starszych w naszych życiu (niektóre dzieci uważały, ze przyjaźń z osobą starszą nie jest możliwa lub co najmniej dziwna), trudnościami wynikającymi z osiągnięciem podeszłego wieku (np. uczniowie  ćwiczyli pisanie ze związaną ręką), komunikacją interpersonalną zwłaszcza z osobami w wieku podeszłym (np. omawiały różnice w języku, trudnościach w komunikacji wynikającymi z wieku), roli wolontariatu w życiu codziennym i jego znaczenia dla osób starszych. Poznawały też podstawy mechanizmów starzenia się w tym postawy osób związane ze starzeniem się. Dowiedziały się o panujących stereotypach, odkryły że same takowe posiadają, i uświadomiły sobie, jak trudno jest funkcjonować w starszym wieku oraz jakie są różnice związane ze starzeniem się na wsi i w mieście. W naszych warsztatach wzięło udział 220 uczniów.

labsql_marta_chrusciel_plansza10_a4_str1_-_do_wgladu.jpg                         Nasze publikacje

Pozyskana dotacja została wykorzystana do stworzenia pakietu edukacyjnego w formie teczki z 10 planszami, zawierającymi zbiór podstawowych informacji o starzeniu się organizmu człowieka i zmianach zachodzących w jego psychice. Plansze wzbogacone zostały o przykłady ćwiczeń i zadań do wykorzystania na zajęciach z dziećmi/młodzieżą. Kolejną publikacja, którą udało się wydać dzięki dotacji, jest broszura „Pogodna jesień, czyli minipodręcznik ciekawego człowieka”, która stanowi zbiór prac literackich konkursu Wiek bez barier, promujących postawy aktywności osób 60+ oraz miniksiążkę kucharską z ważniejszymi przepisami babć. Ponadto w broszurze można znaleźć komentarze dzieci, biorących udział w warsztatach z dziadkami. Warto tu podkreślić, ze dzięki dotacji udało się docenić i nagrodzić wkład pracy uczestników konkursu literackiego, który nie był łatwym konkursem. Osoby nagrodzone czuły się bardzo docenione za wykonaną pracę, podobnie opiekunowie, którzy motywowali dzieci do pracy. Przekazywanie nagród uczestnikom konkursu było jednym z ważniejszych w realizacji projektu, ponieważ każdy ich uśmiech stanowił bezcenną chwilę.

Zarówno z planszami jak i broszurą mogą Państwo zapoznać w zakładce „Do pobrania”.

Happening

W końcu nadszedł czas na zakończenie projektu w formie happeningu. Głównym celem happeningu była integracja społeczności lokalnej. Staraliśmy się dać możliwość wspólnego spędzenia czasu. Uśmiech dzieci wywoływały otrzymane nagrody za udział w konkursach, w tym w dawnych grach i zabawach, poczęstunek w formie fasolki po bretońsku i bigosu oraz słodkie niespodzianki dla osób 60+ (pierniki). Tutaj warto podkreślić, że w organizację happeningu włączyli się też rodzice, którzy obsługiwali gości, wydając posiłki, przygotowali ciasto, obsługiwali grill. Dziękujemy także wszystkim pozostałym sponsorom, którzy włączyli się w nasz happening.

O happeningu przeczytasz więcej tutaj.

Zresztą zobaczcie sami, ile emocji i radości wzbudzają działania w ramach integracji międzypokoleniowej. Naszym zdaniem – „warto było” to za mało powiedziane:)

ZAPRASZAMY DO GALERII