Opowieści o tym, jak to dzieckiem się bywało - warsztaty międzypokoleniowe

18 września br. ponownie spotkali się uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy w Ciechanowcu oraz uczniowie Szkoły Podstawowej w Ciechanowcu. Tym razem w Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu poznawali wiejskie budownictwo drewniane. Historia, rodzaje konstrukcji i typy budynków mieszkalnych i gospodarczych z uwzględnieniem tradycyjnego nazewnictwa mieszały się z opowieściami o dawnych zawodach i wyrobach z drewna. Warsztaty z dziedziny tradycji zielarskich przeniosły nas w magiczny świat ziół. Samodzielne przygotowanie przyprawy prowansalskiej wcale nie było takie trudne, jakby mogło się wydawać. Tak, było zimno tego dnia i pochmurno. Dlatego podsumowanie spotkania w formie wspólnego ogniska z kiełbaskami było ciepłym akcentem wieńczącym ten dzień. Potem mogliśmy już w spokoju i w wygodnych salach przelać na papier wspomnienia z wizyt w muzeum. Powstała wystawa prac plastycznych ale i prezentacja ze wspomnieniami seniorów i dzieci. Bo to co dla nas wydawało się tak odległe, w seniorach obudziło wiele wspomnień.

loga_wszytskie[2].jpg

Warsztaty odbyły się w ramach projektu „Opowieści o tym, jak to dzieckiem się bywało dawno, dawno temu…” realizowanego przez grupę nieformalną „Teraz My!” pod patronatem Fundacji Larus. Projekt dofinansowany jest ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich w ramach Podlaskiego Inkubatora Aktywności Społecznej.

Zdjęcia: Stowarzyszenie Pomocy Szansa