Leśny uniwersytet malucha - zestaw aktywności inspirowanych przyrodą

Oddajemy w Wasze ręce „Kreatywny zabawownik malucha” zawierający zestaw zabaw
i aktywności, które możemy wykonać samodzielnie w domu czy w czasie spaceru. Podstawą zabaw jest to co mamy w  domowym otoczeniu – sprawdzone aktywności z masami, pomysły na kreatywne wykorzystanie ryżu, kasztanów, liści, słowem ekologicznie i sensorycznie. Zabawownik powstał w oparciu o doświadczenie w pracy z dziećmi w wieku 1-6 lat. Jego uzupełnieniem jest „Przyrodniczy pamiętnik malucha”, gdzie poznacie więcej inspiracji na leśne aktywności dla maluszków w wieku żłobkowym i przedszkolnym oraz propozycja gry terenowej „Łąka żubrów”, gdzie wokół aktywności przyrodniczo – sensorycznych poznajemy z żubrami sposoby ochrony środowiska. Przy pewnych modyfikacjach zabawy można także wykorzystać w pracy z dziećmi w wieku wczesnoszkolnym.

W trzech broszurach znajdziecie aż 97 różnych aktywności! Inspiracją do broszur była realizacja projektu „Leśny uniwersytet malucha”. Swoim doświadczeniem podzieliły się z nami: Przedszkole Nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi w Łapach, Niepubliczny Klub Dziecięcy „Akademia Malucha” w Kostrach Noskach, Szkoła Podstawowa im. Jana III Sobieskiego w Płonce Kościelnej – oddział 4-5 latki, Polski Instytut Przedszkoli Leśnych – Przedszkole Leśne Puszczyk w Białymstoku.

logo_projekt_popr.jpg

Broszury powstały w ramach projektu „Leśny uniwersytet malucha”. Projekt realizowany jest dzięki grantowi finansowemu z @Fundusz Naturalnej Energii. Organizatorem konkursu jest Operator Gazociągów Przesyłowych GAZ-SYSTEM S.A., a Partnerem Konkursu jest Fundacja „Za górami, za lasami”. Realizatorem projektu jest Fundacja Larus.

Lista plików