Łąka żubrów - Warsztaty kredkowe

To już ostatnia inicjatywa w ramach projektu "Łąka żubrów...". Tym razem razem z dziećmi sprawdzaliśmy, co zrobić z kredek ołówkowych i świecowych. Łącznie przeprowadziliśmy 8 warsztatów dla dzieci z Przedszkola Nr 1 w Łapach, Szkoły Podstawowej Nr 1 w Łapach, OREW "Przystań" w Kostrach Noskach i NKD "Akademia Malucha" w Ksotrach Noskach.

W czasie warsztatów dzieci m.in. zobaczyły jak topi się kredka, jak zabarwić parafinę kredką, jakie świeczki można zrobić samodzielnie w domu (świeczki w słoiczku, świeczki z formy), jak zrobić świeczkę z wydmuszki po jajku, jak ozdobić bluzeczkę lub inny materiał (roztapianie kredki nad ogniem lub prasowanie wiórek z kredek), jak zrobić z kredek flakonik lub pojemnik na biurko, jak zrobić nowe kredki świecowe w różnych kształtach. Sprawdziły też, że kredki można wykorzystać do zabawy - układanie rysunków według wzoru lub dowolnego tematu. Dzieci z przedszkola dodatkowo ozdabiały przekazane im świeczki w słoiczku.

Każde dziecko w ramach warsztatów otrzymało świeczki w różnych kształtach do domu oraz samodzielnie
ozdobione lampiony ze świeczkami. Grupom przekazano zestawy przetopionych kredek w różnych wzorach
(zwierzątek, owoców) oraz kredkowe organizery na biurko.

A my dziękujemy za udział w zbiórce kredek:) Część niewykorzystanych kredek, a które były w całkiem dobrym stanie przekazaliśmy do OREW "Przystań" w Kostrach Noskach.

logo_projekt_kolor[3].jpg