Łąka żubrów - sposoby na stare kredki

W naszych domach często wędrują w różne miejsca kredki... Z czasem pozbywamy się ich, bo są już brzydkie, niemodne itd. A co zrobić właśnie z tymi niechcianymi? Sprawdziliśmy internetowe przepisy!!!

1. Kredki ołówkowe

Można je wykorzystać do układania na dywanie zamiast patyczków plastikowych itd. Dzieci chętnie uwalniają wyobraźnię przy tym ćwiczeniu, wystarczy że razem usiadziecie i będziecie wymyślać kredkowe domy, słonie itd.

Ciekawym rozwiązaniem jest zrobienie organizerów na biurko. Wystarczy, że kredki ułożycie kolorystycznie wedle uznania, zatemperujecie na taką długość jaka Wam odpowiada i gorącym klejem przykleicie je do... puszki. Potem wystarczy, ze przewiążecie np. kolorową wstążeczkę i gotowe!

Podobnie możecie zrobić wazonik na kwiaty. My wazoniki robiliśmy ze  słoików.

2. Kredki świecowe

Tutaj trzeba pamiętać, ze nie wszystkie się roztapiają:) Po kilku próbach już wiedzieliśmy, której firmy nie rozpuszczają się, wiec najlepiej sprawdzać je nad ogniem. Co z kredkami świecowymi można zrobić?

Świeczki!!! Wkręciliśmy się w produkcję kolorowych świeczek. Potrzebna będzie parafina/wosk sojowy/wosk do świec, knoty do świec i formy. My korzystaliśmy z parafiny. Roztapialiśmy ją w garnuszku w kąpieli wodnej. W czasie roztapiania dodawaliśmy połamane kredki. W zależności od tego ile kredek dodacie, otrzymanie parafine o różnym stopniu zabarwienia. Po roztopieniu parafiny przelejcie ją albo do form silikonowych (nawet takich jak na ciastka) albo do słoiczków np. po musztardzie czy ketchupie. Są różne metody dodawania knota - my korzystaliśmy z patyczków do szaszłyków, które wbijaliśmy do "wystudzonej" parafiny w formach silikonowych. Do słoiczków możecie je najpierw np. przykleić. W przypadku słoiczków możecie też poszaleć z kolorami - my robiliśmy zarówno jednolite jak i wielokolorowe świeczki.

Hitem zajęć były świeczki z wydmuszek po jajkach. Robicie je tak jak wyżej, tylko formą jest wydmuszka jajka.

Kolejnym sposobem na kredki świecowe jest zrobienie z nich nowych kredek. Wystarczy, że kredki połamiemy. My kroiliśmy je nożem na drobne kawałki, ale sprawdziliśmy też wersję dla dzieci - tłuczenie tłuczkiem. Było mnóstwo zabawy, natomiast hałas może przeszkadzaćJ Połamane kredki wkładamy do form silikonowych na ciasteczka o różnym kształcie. My umieszczaliśmy je dodatkowo w blaszce na ciasto, aby nic się nie rozlało w czasie topienia. Teraz możecie włożyć formę do piekarnika. W internecie znajdziecie różne wersje, najczęściej mówiące o kilkunastu minutach w temp. ok. 180. Z doświadczenia już wiemy, że wystarczy uważnie obserwować topienie kredek. Najlepiej jest wyjmować kredki zaraz po roztopieniu, nie czekając na czas podany w przepisach. W przeciwnym przypadku może to wiązać się z obecnością gryzącego dymu w domuJ Potem czekamy, aby nowe kredki wystygły. Po wyjęciu z formy są gotowe do malowania i zabawy.

Kredki świecowe świetnie sprawdzają się w ozdabianiu bluzeczek. Możecie wybrać jedną z dwóch metod. Wzór kreślicie na bluzce za pomocą kropek stawianych kredką rozpuszczaną nad ogniem. Druga metoda polega na struganiu kredki i położeniu jej cienką warstwą na wybranym szablonie (wypełniamy pustą część szablonu oczywiście). Potem przykładamy do szablonu papier do pieczenia i zaprasowujemy żelazkiem. Na razie bluzkę z takim nadrukiem powinniśmy prać w niskiej temperaturze.

logo_projekt_kolor[4].jpg