Babcioterapia w OREW

Wolontariat to świadczenie świadomej, odpowiedzialnej i nieodpłatnej pracy na rzecz kogoś lub jakieś organizacji. W naszym projekcie skupiliśmy się na wolontariacie w wymiarze podmiotowym, czyli o takiej sytuacji, w której to osoby starsze, seniorzy są dawcami działań pomocowych – wolontariuszami, a nie ich biorcami, tak jak to zwyczajowo i dość krzywdząco przyjęło się sądzić. W ramach projektu zaprosiliśmy seniorów do organizacji wspólnych spotkań z wychowankami Ośrodka Rehabilitacyjno – Edukacyjno – Wychowawczego Stowarzyszenia Pomocy Szansa. Kontakt z dziećmi o specjalnych potrzebach edukacyjnych i rozwojowych pozwolił nam na przełamywanie barier obu stron: seniorów i dzieci. Pomimo początkowych obaw, każde kolejne spotkanie owocowało w pokonywaniu kolejnego stopnia. Wspólne spotkania stworzyły przestrzeń seniorom do dania coś z siebie, zapewnienia poczucia bycia potrzebnym. Zwrócił też uwagę, że nie są osamotnieni w swoich niedoskonałościach wieku starszego – są inne osoby potrzebujące. Kontakt z dziećmi o specjalnych potrzebach kształtował w seniorach poczucie spokoju, podnosił ich tolerancję na odmienność, uczył pokory i zrozumienia na trud wychowawczy. Uczył cierpliwości i wyrozumiałości. Z czasem zapominali, że Natalka robi coś wolno, Hubert ma trudności, by utrzymać pędzelek w dłoni, a Weronika nic nie mówi. Postrzegania bycia „innym dzieckiem” zacierało się. Seniorzy mocno przeżywali, że ktoś się do nich uśmiechnął, przytulił, że pomogli coś zrobić. Czasami słyszeliśmy zdania: „Chodź, babcia ci pokaże, babcia ci pomoże”. Wspólnie piekliśmy ciasteczka, pizze, naleśniki, szyliśmy smycze, robiliśmy zakładki, naszyjniki, grzechotki, śpiewaliśmy, tańczyliśmy. Takie po prostu bycie razem, a nie obok siebie. Czy wypracowaliśmy nowy model wolontariatu? Tak, bo dla nas to właśnie nasza BABCIOTERAPIA.

Spotkania seniorów i wychowanków OREW odbywały się w maju, czerwcu oraz październiku 2017 roku. W 15 warsztatach wzięli udział seniorzy z Dziennego Domu "Senior +" w Łapach oraz Klubu Seniora przy Miejskim Ośrodku Pomocy Rodzinie w Łapach.

A to wszystko w ramach projektu "Babcioterapia"!

logo_asos_2017_popr.jpg