Babcioterapia - broszura (nie tylko) informacyjna

Oddajemy w Państwa ręce broszurę informacyjną, będącą wynikiem realizacji projektu „Babcioterapia”. Projekt realizowaliśmy w 2017 roku dzięki dofinansowaniu ze środków Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w ramach  Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020. W broszurze znajdą Państwo informacje, przepisy i podpowiedzi jak korzystać z ziół, tak by ograniczać nasz negatywny wpływ na środowisko. Opracowaliśmy je na podstawie naszych warsztatów ziołowych, a pozyskaną wiedzą chcemy się podzielić z Wami. Zadziwiające jest to, jak bardzo wracamy dzięki temu do wiedzy naszych babć i prababć wpisując się jednocześnie w nowoczesny nurt inteligencji ekologicznej. Broszura podzielona jest na 12 miesięcy zawierających blok „ziołowy”, który wzbogaciliśmy o informacje o zmianach zachodzących w naszym organizmie i psychice z upływem czasu.

W ramach Babcioterapii zrealizowaliśmy cykl 20 warsztatów terenowych dla seniorów o tematyce zielarskiej oraz w ramach wolontariatu 15 spotkań seniorów z dziećmi o specjalnych potrzebach edukacyjnych i rozwojowych. Widzieliśmy ile ciepła i radości seniorzy wnosili w każde mury, tworząc przestrzeń do tego, by służyć swoją wiedzą i doświadczeniem, czuć się potrzebnym i dawać coś z siebie tym, którzy potrzebują większego wsparcia i poczucia bycia pełnoprawnym członkiem społeczności.

logo_asos.jpg

Takie po prostu bycie razem – senior z seniorem, senior z dzieckiem, senior z innym dorosłym, tak odmienne od bycia obok siebie. Czy wypracowaliśmy nowy model wolontariatu? Tak, bo dla nas to właśnie nasza BABCIOTERAPIA. A jak to wyglądało? Zobaczcie sami!

Lista plików